De 7 HR-Trends van 2019


Op 13 juni 2019 had ik met een aantal HR- verantwoordelijken en dienstverleners een interessant gesprek over de laatste ontwikkelingen in het HR-landschap. Wat zijn de HR Trends van 2019? Ik zet ze even op een rijtje voor u.
 1. De arbeidsmarkt is volop in beweging
  In 2019 focussen bedrijven nog meer op de ‘war for talent’. Veel leidinggevenden vonden werk in een tijd waar er weinig jobs waren. Dat is nu niet langer het geval. Momenteel slagen heel wat bedrijven er niet meer in om de nodige talenten aan te trekken. Managers zijn zich nog te weinig  bewust van de ernst van de situatie en kijken nog met een oude bril naar de arbeidsmarkt.

  HR-mensen worden bijgevolg marketeers om talent aan te trekken en om kandidaten ‘om te coachen’ naar geschikte medewerkers voor de organisatie. Er liggen wel nog kansen bij de allochtonen die als voordeel hebben dat ze meertalig zijn. Een cursus “Hoe gedraag ik me binnen een werkcontext” kan deze groep helpen om zich te integreren in een bedrijfscontext.

  Daarnaast zien we dat meer mensen kiezen voor het freelance statuut. Als manager moet u dus zoeken naar oplossingen om deze groep deel te laten uitmaken van het geheel.

  Tot slot, zien we dat we nog te veel ‘kennis inkopen’. Een kleine groep bedrijven houdt gelukkig ook rekening met de werkmotivaties. Een voorbeeld van een werkmotivatie is hoe lang iemand graag hetzelfde werk doet. Bij Jobmotivation meten we dit met een online bevraging waardoor u een schat aan inzichten krijgt over uw werknemers. Meer info vindt u hier: www.jobmotivation.be

 

 1. Het hiërarchisch denken is passé en de digitalisering neemt toe
  De digitalisering heeft inmiddels zijn intrede gedaan op de HR-afdeling. In 2019 geven bots en mobiele apps automatisch een antwoord op evidente en veelgestelde vragen: “Hoeveel dagen vakantie heb ik nog?”, “Wat is de te volgen procedure bij ziekte?” Deze automatisering van bepaalde processen zorgt ervoor dat medewerkers een deel van de HR-taken zelf kunnen doen en dat HR-medewerkers meer tijd hebben voor strategische beslissingen en het bijsturen van het HR-beleid. Dit gaat natuurlijk wel ten koste van het broodnodige menselijke contact.

 

 1. Evidence based – op basis van wetenschappelijk onderzoek – handelen is nog steeds weinig ingeburgerd.
  De nadelen liggen voor de hand:
  – Als u iets nieuws uitprobeert, dan heeft u geen wetenschappelijk onderzoek om u op te baseren.
  – Nieuw wetenschappelijk onderzoek evolueert zo snel en het ene onderzoek spreekt soms het andere tegen.

  Let ook op met het kopiëren van zogenaamde ‘best practices’, want de context is in elk bedrijf anders.

 

 1. Er is meer aandacht voor leren op maat en een meer gepersonaliseerde aanpak.
  ‘Change is the new normal’. Het is belangrijk dat medewerkers zich voorbereiden op de veranderende toekomst van werk. Als manager kunt u hiervoor de nodige trainingen en workshops aanbieden. Ook moeten medewerkers meer zelf het initiatief kunnen nemen om hun opleidingspakket samen te stellen.

 

 1. Work-life balance wordt nog belangrijker.
  In 2019 zullen team coaches meer aandacht hebben voor het mentale evenwicht en zingeving. Want hoe vitaler en tevredener medewerkers zich voelen, hoe minder snel zij afhaken of afstevenen op een burn-out. In 2019 zetten veel ondernemingen het welzijn van hun medewerkers bovenaan op de HR-prioriteitenlijst. Dat doen ze door nog meer in te zetten op de work-life balance, iets wat bij veel bedrijven tegenwoordig nog te vrijblijvend gebeurt. Medewerkers gaan zelf hun werktijden bepalen in functie van de specifieke situatie, zowel thuis als op kantoor. Medewerkers staan niet afkerig tegenover 9 to 5, maar ze verkiezen flexibiliteit die aansluit bij hun work-life balance.

 

 1. Medewerkers willen wel eens wat anders.
  We zien dat werknemers meer open staan voor carrièreswitches, omdat ze beseffen dat ze langer aan de slag moeten en dus wel eens een ‘pauze’ willen inlassen. Als manager kunt u overwegen om medewerkers nu en dan eens te ‘verpotten’. Laat mensen veranderen van job en gebruik ‘de klok’. Zie in dit verband ook: https://www.jobmotivation.be/een-nieuw-tijdperk-voor-hr-en-managers/

 

 1. HR-analytics versus de mens op de werkvloer.
  Een gezond evenwicht tussen hr-analytics en de mens op de werkvloer is essentieel. Aanwezig zijn op de werkvloer, een coaching cultuur, gezonde waarden die concreet voelbaar worden gemaakt bij de medewerkers, van mensen houden, dat moet de focus van de hedendaagse teamcoach zijn. Een aantal parameters kunt u wel in kaart brengen om daar vervolgens intelligent mee om te gaan. Het blijft belangrijk om de link te leggen tussen personeelstevredenheid en klantentevredenheid.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.